7 listopada 2024 roku, w czwartek uczciliśmy Dzień Zdrowego Śniadania.

Z tej okazji została przygotowana gazetka promująca zasady zdrowego żywienia. Owoce i warzywa powinny być spożywane często, kilka razy dziennie, zarówno przy posiłku, jak i w formie przekąski. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników pokarmowych, należy spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, dlatego uczniowie naszej szkoły mogli tego dnia częstować się i próbować przygotowanych dla nich zdrowych i kolorowych przekąsek (bananów, jabłek, pomidorów, rzodkiewek, marchewek, papryki, ogórków).
Aby zachęcić dzieci do przygotowywania i spożywania surowych warzyw i owoców, przygotowana została warzywno-owocowa kompozycja. Dodatkową propozycją były marchewkowe i dyniowe muffinki. Uczniowie w klasach w miesiącu październiku przygotowywali także zdrowe propozycje śniadaniowe – sałatki, kompozycje owocowo-warzywne i kanapki. Warzywa i owoce zostały sfinansowane z budżetu Rady Rodziców.


Zespół psychologiczno-pedagogiczny wraz z pielęgniarką szkolną