8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – święto, którego celem jest promowanie właściwych nawyków żywieniowych.
Ideą podejmowanych co roku w naszej szkole około tego dnia działań, jest edukowanie uczniów i promowanie zdrowego jedzenia, a zwłaszcza śniadania.
Jak co roku przygotowano dla uczniów materiały edukacyjne oraz stoiska z warzywami i owocami, przeznaczonymi do degustacji dla społeczności szkolnej.
Zdrowe i kolorowe warzywa i owoce zostały sfinansowane ze środków Rady Rodziców. Miały one zachęcić wszystkich uczniów, do codziennego spożywania pożywnego śniadania. Dodatkowo w każdej klasie dzieci mogły spróbować pysznych, niskokalorycznych wypieków i potraw przygotowanych dla nich przez rodziców.
W ciągu całego miesiąca dzieci doskonaliły też podczas zajęć umiejętności samodzielnego zaplanowania i tworzenia zdrowego posiłku, poprzez przygotowanie kanapek, sałatek, owocowych szaszłyków, itp.
pedagog szkolny
pielęgniarka szkolna


